Pages

Tuesday, 30 June 2009

Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi





Bahan-Bahan

1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)

1 biji kelapa - asingkan pati

50 biji cili padi

dua biji pisang muda (sederhana besar)

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

½ inci kunyit

Limau kasturi

Garam secukup rasa



Cara:

Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.

Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan. Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair. Kacau, jangan bagi pecah minyak. Masukkan garam. Setelah ikan masak masukkan pati santan. Tutupkan api, perahkan limau. Bolehlah dihidang





Cadangan Hidangan:

Hidangkan semasa panas



Tambahan:

Cili padi memang banyak, tak pedas sebab ada pisang dan limau. Kalaau nak lagi pedas boleh tambah lagi. Pisang tu tak perlu dibuang kulit. Masakan ni akan berwarna kehijauan dan agak pekat berbanding gulai biasa. Jangan kacau terlalu kuat sebab ikan senang hancur. Selamat memasak.

0 comments:

Post a Comment